Boksen

‘The noble art of self-defence’

In het jaar 688 voor Christus werd op de 23e olympiade voor het eerst werkelijk gebokst. Dit vond plaats in het oude Griekenland. Reeds toen al droeg het boksen het karakter van een zelfverdedigingsport: zelf geen letsel oplopen, doch de tegenstander afmatten en buiten gevecht stellen. Op deze olympische spelen mocht er alleen met zacht leren bandages worden gebokst. Dit was om al te grote blessures te voorkomen.

In Nederland werd het boksen geïntroduceerd in het jaar 1896. Dit werd gedaan door Henry Placké en door Sam Kingsley. Henry Placké had ‘the noble art of self-defence’ geleerd in Engeland. In Nederland leerde hij de boksport aan mensen die daar in geïnteresseerd waren. Later ging hij naar Amerika om daar zijn geluk te beproeven als bokser. Hier kwam hij snel van terug en begon een boksschool in het centrum van Rotterdam. In dezelfde tijd had Sam Kingsley ook een boksschooltje. Hij was Nederlands kampioen van 1916 t/m 1918, ondanks zijn handicap. Sam had namelijk maar 1 oog. Dan word er in 1911 de Nederlandse Boks Bond opgericht.

Natuurlijk komen alle goede boksers uit Amerika. Denk maar aan Mohammed Ali en Mike Tyson. Maar Nederland heeft ook goede boksers gehad. Wie kent er Arnold Vanderleijde niet. Hij is begonnen bij  boksschool ‘De Amateur’. Hier heeft hij gebokst tot na zijn eerste olympische spelen, waar hij de 3e plaats haalde.

Het Nederlandse boksen

Iedereen kan vechten, maar slechts weinigen kunnen boksen. Dat is erg jammer, want er zijn weinig sporten die zo boeiend kunnen zijn als boksen. De combinatie van mogelijkheden; van vaardigheden, kracht, snelheid en souplesse, gevoegd bij een goed tactisch inzicht kan een bokspartij tot een geweldige gebeurtenis maken. Boksen is een individuele sport waarbij de bokser zich nog kan klasseren, wat nog bij weinig sporten mogelijk is.

Wat wordt daarmee bedoeld? Binnen de Nederlandse boksbond zijn er regels die ervoor zorgen dat alle aspecten op een zo sportief mogelijke manier naar voren komen. Zo wordt je bij wedstrijden ingedeeld in een aantal klasses. Er wordt gekeken naar je gewicht en hoeveel wedstrijden je gebokst hebt. Hierdoor blijven beiden boksers aan elkaar gewaagd. Het verschil in kracht, vaardigheden en ervaring blijft dus geminimaliseerd.

Zoals al eerder gezegd is boksen een combinatie van techniek, snelheid, kracht, uithoudingsvermogen. coördinatie en wilskracht. Met name het laatste is doorslaggevend. Boksen is over het algemeen een kwestie van mentaliteit. Dat wil zeggen dat je over doorzettingsvermogen moet beschikken. Wedstrijden worden vaak beslist op wilskracht want,

Wie wil er winnen?

Boksen als…

De bokssport kun je om verschillende redenen beoefenen. Hieronder staan een aantal motivaties genoemd waarom onze leden, maar ook andere boksers, gaan boksen.

Boksen als conditietraining…

Als je veel met je lichaam bezig bent en je wil je uithoudingsvermogen verbeteren dan is een bokstraining hier de goede manier voor. Een goede, methodische opgebouwde bokstraining geeft de beste lichamelijke conditie; het verbeterd het uithoudingsvermogen, vergroot de kracht en bevordert de werking van hart, longen en bloedsomloop.

Boksen als spel…

Boksen geeft vreugde door de snelle bewegingen en de strijd. Het is een fascinerend, veelzijdig spel omdat er voortdurend geïmproviseerd moet worden. De spelers zullen elkaar niet moedwillig kwetsen. Iedereen kan, ongeacht zijn beroep, dit boksspel beoefenen en loopt geen schade op.

Boksen als verdediging…

“the noble art of self-defence”, ofwel de edele kunst om je zelf te verdedigen. Juist in deze tijd, vol agressie, staan de verdedigingssporten weer in de belangstelling dus ook boksen.

Boksen als wedstrijdsport…

De bokser gaat de ring in om te winnen. Dat wil nog niet zeggen dat hij erop uit is zijn tegenstander maximaal letsel toe te brengen. Beiden boksers kennen de mogelijkheden van de technieken en tactieken. Ze hebben respect voor elkaar en voor de regels, die in Nederland zeer streng worden toegepast.

Recreatief of wedstrijd

Boksen kun je zowel op wedstrijdniveau als op recreatief niveau beoefenen. Bij de Amateur wordt dit onderscheidt dan ook zeker gemaakt. De recreanten die bij ons boksen komen trainen voor de gezelligheid, de conditie op peil houden, lekker moe worden en steeds weer nieuwe dingen leren. Want het boksen is oneindig in technieken en combinaties. Hierdoor blijft het een uitdagende vorm van bewegen. Naast het boksen wordt er geregeld aandacht besteed aan andere aspecten van het bewegen zoals: conditie, kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, coördinatie en lenigheid. Zo zie je, boksen is een zeer veelzijdige sport die zich niet alleen op het technische gedeelte richt maar ook de andere zaken die belangrijk zijn bij het bewegen.

Op de boksclub zijn er altijd mensen die zich aangetrokken voelen tot de wedstrijdsport. Dit betekent echter niet dat je meteen de boksring in mag. Er wordt eerst goed gekeken of je er klaar voor bent op technisch en conditioneel vlak. Dit wordt gedaan omdat we wedstrijd boksen beschouwen als een serieuze sport die je alleen mag beoefenen als je er helemaal klaar voor bent. Dit wordt beoordeeld door deskundige trainers, die een rijkserkend bondstrainer/coach diploma hebben.

Al met al ben je bij ons in goede handen zowel als recreant bokser als wedstrijd-bokser.

Dames boksen

Vaak krijgen wij de vraag of ook vrouwen kunnen/ mogen boksen bij ons. Waarom niet? Zoals je boven kunt lezen is de bokssport voor iedereen toegankelijk en dus ook voor vrouwen/ meisjes. In deze tijd van individualisering is er voor zelfverdediging veel aandacht. Er worden cursussen georganiseerd waar eigenlijk alle onderdelen van het boksen ook in terug komen. Bijvoorbeeld: zelfvertrouwen, lichaamshouding en gevechtstechnieken. Vrouwen/ meisjes zijn bij ons van harte welkom om de bokssport te leren. Of het nu draait om zelfverdediging, conditie of om op het gewicht te letten, boksen maakt dit alles mogelijk.

Contact

Trainingslocatie
Sporthal Munstergeleen
Pancratiusstraat 25
6151 CD Munstergeleen

Vragen?
boksschool@deamateur.nl

© Boksschool de Amateur